JMAYERH VILLA NNspacer JMAYERH VILLA NNspacer JMAYERH VILLA NNspacer JMAYERH VILLA NNspacer JMAYERH VILLA NNspacer JMAYERH VILLA NNspacer

n.n. - Residence near Moscow, Russia

J.MAYER.H und Partner, Architekten mbB
Partner in charge: Jürgen Mayer H.
Project architect: Max Margorskyi
Project team: Bart van den Hoven, Jesko M. Johnsson-Zahn, Paul Konrad, Baptiste Rouit, Gilian Shaffer

Client: n.n.
Function: Villa
Location: Near Moscow
Project date: 2014-2019
Total floor area: 5,300 m2

Architect on Site: Alexander Erman architecture & design
Landscape Architect: Mikhail Kozlov with the participation of Tatiana Skibo, Maria Khokhlova
Planting design: Natureform
Landscape lighting design: Anna Kharchenkova
Fountains and artificial ponds engineering: Green Brothers
Structural design landscape elements: Arkont

Photographer: Ilya Ivanov 

n.n. represents a spatial exploration between concealment and exposure. This layered topography blurs the line separating landscape and construction. It is the private residence of a family in a rural area along the River Moskva. The geometry of the floor plan fuses the building with the ground it is located on by removing individual layers and creates spaces between the strata. A cross-section shows a rich variance between the floors, and the internal links and gradual transitions toward the outside develop open layers for a flexible and programmatic organization of space. The ambivalence of privacy and openness is modulated in various states between gentle hills and closed air spaces. By way of the building’s cantilevered and curved stories, a very wide range of transitions is formed between inside and outside, featuring constructed nature like climbing walls and pools, designed gardens and landscaped areas, as well as untouched nature.

The distance from the river is observed and protected by the natural water reservoir. The greened roofs and dense floors create a better interior climate by way of surface evaporation and heat buffer capacities for heating and cooling. The glazed façade around the entire building brings a great deal of daylight into the building and interlinks the interior with the garden. The entire topography of the plot is arranged as a half-pipe, so that it rises at the edges of the plot hiding the view of the neighbors. The family’s private rooms are located deep inside the building and remain undisclosed.

_

J.MAYER.H und Partner, Architekten mbB
Partner in charge: Jürgen Mayer H.
Project architect: Max Margorskyi
Project team: Bart van den Hoven, Jesko M. Johnsson-Zahn, Paul Konrad, Baptiste Rouit, Gilian Shaffer

Client: n.n.
Function: Villa
Location: Near Moscow
Project date: 2014-2019
Total floor area: 5,300 m2

Architect on Site: Alexander Erman architecture & design
Landscape Architect: Mikhail Kozlov with the participation of Tatiana Skibo, Maria Khokhlova
Planting design: Natureform
Landscape lighting design: Anna Kharchenkova
Fountains and artificial ponds engineering: Green Brothers
Structural design landscape elements: Arkont

Photographer: Ilya Ivanov 

The bedrooms on the upper floors have direct access to the garden via the ramp-like green roofs. The undulating edges of the building create a soft transition between architecture and nature.

n.n.´s topography of privacy melts into the patterns of the rural landscape. Its edges are fuzzy, blurry, undulated fringes peeling off from the ground. It is camouflage from the air and an extravagant neighbor on the ground.