JMAYERH Pavillon am Ringspacer JMAYERH Pavillon am Ringspacer JMAYERH Pavillon am Ringspacer

PAVILLON AM RING, Freiburg, Germany

J.MAYER.H und Partner, Architekten
Partner in charge: Juergen Mayer H.
Project architect: Sebastian Finckh
Project team: Mi Na Bae, Ana Alonso de la Varga, Fabrizio Silvano

Invited competition: 2015/16, 1st Prize
Project: 2015-2016
Completion: end 2018
Client: Freiburger Stadtbau GmbH – FSB, Freiburg, Germany

Function: Tram station and cafe
Location: Platz am Siegesdenkmal am Friedrichring, Freiburg, Germany
Ground floor area: 250 m²

Competition engineers:
Structural and building service: Buro Happold, Berlin
Lighting concept: lichttransfer, Berlin
Kitchen engineer: IB Scherer, Darmstadt
Building physics: IB Santer, Duisburg
Local architect on site: Jürgen Moser Architekten, Lörrach

Am Rande der Freiburger Altstadt entsteht am Friedrichring eine neue Strassenbahnhaltestelle mit Café. Das Dach mit seiner auffälligen Form, ist auf dem Platz sehr markant und wirkt attraktiv auf Nutzer des Nahverkehrs und Besucher der Innenstadt. Auf historischer, dreieckiger Grundfläche entsteht aus einem Kreisraster die geschwungene Dachform. Der innerstädtische Platz wird durch den Neubau der Haltestelle aufgewertet und erfährt eine neue Attraktivität für die Bürger und Besucher Freiburgs. Das Zusammenwirken von Siegesdenkmal, Haltestelle mit Pavillon und der umgebenen Bebauung schafft so einen starken Auftakt zur historischen Altstadt von Freiburg.

Der Pavillon entsteht als leichte und nachhaltige Konstruktion. Ein leicht geneigtes Holzdach liegt auf einer Stahlkonstruktion auf. Wände des Cafés werden in Stahlbeton realisiert und nehmen die Hauptlasten der Konstruktion auf. Filigrane Stützen tragen das Dach. In großen Teilen kann der Pavillon vorfabriziert werden.

A new tram stop with a café will be built on Friedrichring at the edge of Freiburg’s historical district. The roof’s distinctive shape forms a striking contrast to other structures in the square, creating an attractive space for users of the city’s local transport and other visitors to the city center. Upon historical triangular ground the curved roof shape emerges from a circular pattern. The stop’s construction enhances the inner-city square, adding new appeal for Freiburg residents and visitors alike. The combined effect of the nearby Siegesdenkmal (“victory monument”), tram stop with pavilion and surrounding buildings creates a strong impression, offering a powerful entry to Freiburg’s historic district.

The pavilion is a lightweight and sustainable construction featuring a slightly sloped wooden roof on a steel structure. The café walls are planned of reinforced concrete and support the majority of the load; filigree supports carry the roof. The pavilion can be partially prefabricated.

spacer