spacer spacer spacer spacer

WHITE HOUSE - Waiblingen, Germany

J.MAYER.H und Partner, Architekten mbB
Partner in charge: Juergen Mayer H.
Project team: Mael Kang

Client: Remstal Gartenschau 2019 GmbH, “Weisse Häuser – 16 Stationen”, curated by Jórunn Ragnarsdóttir
Title: Weisses Haus/ White House, Waiblingen

Realization: 2019

Venue: Schwaneninsel, Waiblingen, Germany

Photographer: David Franck

WEISSES HAUS

Die begehbare Gebäudeskulptur ist ein gebautes Diagramm und eine zeitgenössische Interpretation einer klassischen Hausform mit Satteldach, die sich auflöst und zerfliesst. Sie sitzt als “Haus im Fluss” auf der Nordspitze der Schwaneninsel und steht im Dialog mit der umliegenden historischen Waiblinger Bebauung und den grünen Remsufern. Die große Öffnung rahmt die Umgebung und schafft einen direkten Sichtbezug zum Kulturareal der Galerie Stihl auf der gegenüberliegenden Flussseite. Zu Beginn der Transformation ist das Gebäude auf eine einzelne Scheibe reduziert. Dann zerfällt die “Hauswand” von innen heraus in einzelne Puzzlesteine, die sich zu grossen Sitzelementen zusammenschließen. Diese verwandeln die Wand in einen Raum und schaffen durch das Ausgreifen in die Landschaft einen Ort der Verschmelzung von Architektur und Natur.

WHITE HOUSE

“White Houses” are 16 stations by 16 architects along the river Rems, curated by Jórunn Ragnarsdóttir. As part of Remstal Gartenschau 2019 and inaugurated in early May, J.MAYER.H designed a walk-through building sculpture for the city of Waiblingen. The diagrammatic concept of the sculpture explores a contemporary interpretation of a classic house form with a saddle roof that dissolves. Placed on the northern tip of the Schwaneninsel and in dialogue with the surrounding historic buildings and the lush nature along the river, the house transforms from a solid wall into a fluid space. At the beginning of the transformation, the building is reduced to a single section. Then the “wall of the house” disintegrates from the inside out into individual puzzle pieces that fuse into larger seating elements. The generous opening of the White House frames the surroundings and creates a space for contemplation.

spacer